A shea vaj az afrikai sheafa, más néven karitéfa (latin nevénVitellaria parado) gyümölcsének magjából nyert zsír. A sheafa kizárólag Közép-Afrika ún. „shea övezetében” fordul elő, mely egy észak-dél irányban kb. 3-500 km-es kiterjedésű sáv Szenegáltól Ugandáig. A gyümölcsök édesek, táplálkozásra alkalmasak… és egyik talán legfontosabb alapelvünk lehet a bőrápolás terén, h. csak azt kenjük magunkra, amit meg is ennénk !!! )
A finomítatlan, tradicionális kézi feldolgozás eredményeképpen létrejövő shea vaj törtfehér, bézs színű, jellegzetes, csak a shea vajra jellemző illata van. Szobahőmérsékleten szilárd, de puha állagú, kézbe véve viszont olvad. Intenzíven ápolja a bőrt, sok E és A vitamint, illetve allantoint és antioxidáns hatású anyagokat, mint pl. katekint is tartalmaz.
Sokoldalúan felhasználható, értékes alapanyag bázisolajjal keverve is, illetve a receptúrák részeként kiválóan ápolja a száraz, neurodermitiszes, ekcémás bőrt, hidratáló, nyugtató, regeneráló, és gyulladáscsökkentő hatású.
- önmagában használható bőrápolóként, segítve a bőr tápanyagellátását, hidratációját, rugalmasságának megőrzését, ezen keresztül hátráltatja a bőr öregedését, a ráncok kialakulását.